امکان‌سنجی استفاده از حسگر خازنی در تشخیص لهیدگی میوه انار
کد مقاله : 1683-9NCAME
نویسندگان:
راضیه احمدی *1، کاظم جعفری نعیمی2، مجتبی برخورداری یزدی3، سپیده روحی4
1کرمان دانشگاه شهید باهنر دانشکده کشاورزی بخش مهندسی مکانیک بیوسیستم
2عضو هیات علمی بخش مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان
3استادیار بخش مهندسی برق/ دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه شهید باهنر کرمان
4دانشجوی کارشناسی ارشد آمار زیستی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان
چکیده مقاله:
یکی از مسائل مهم در نگهداری و انبارداری میوه‌ها تشخیص میزان لهیدگی آنها است، زیرا لهیدگی موجب کاهش زمان انبارداری و هم‌چنین جلوگیری از فساد و پوسیدگی زودرس میوه‌ها می‌شود. هدف از انجام این پژوهش استفاده از یک سنسور خازنی، به عنوان یک وسیله سنجش غیر‌مخرب لهیدگی میوه انار بوده است. در این طرح از یک خازن با صفحات موازی استفاده شده که میوه ها بخشی از دی الکتریک آن را تشکیل می دهند. در این راستا بر اساس آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی، اثرات اندازه صفحات خازن در سه سطح 10 × 10، 15 × 15 و 20 × 20 سانتی متر مربع، فاصله بین صفحات در دو سطح 10 و 15 سانتی متر و سالم بودن یا لهیدگی آنها و هم‌چنین اثر متقابل آنها بر تغییرات ظرفیت خازن مورد بررسی قرار گرفت. اثر هر یک از فاکتورها و اثرات متقابل آنها بر ظرفیت خازن، در سطح 5 درصد بررسی شد. با استفاده از آزمون مقایسه میانگین‌ها به روش دانکن مشخص شد، سطوح مختلف فاکتور‌ها، اختلاف معنی‌ داری در سطح 5 درصد دارند. هم‌چنین مشخص شد که با افزایش لهیدگی، ثابت دی‌الکتریک میوه‌ی انار افزایش می‌یابد.
کلیدواژه ها:
انار، حسگر خازنی، سنجش غیر مخرب، لهیدگی.
وضعیت : مقاله پذیرفته شده است